Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Facebook ruster sig til 2020 – men vi slipper næppe for ‘fake news’

Med nye tiltag vil Facebook sikre, at 2020-valget går sin retfærdige gang uden indblanding fra fremmede statsmagter. Efter 2016-valget, hvor Rusland i høj grad var med til at sprede misinformationer, og efter Cambridge Analytica-skandalen, har Facebook været under hårdt pres for at rette op på gennemsigtigheden på platformen. Men måske bliver Facebook slet ikke den værste ‘fake news’-rede i 2020.

Med knap et år til 2020-valget lancerer Facebook nu en række nye tiltag, som skal sikre, at 2016-valgets spredning af misinformationer ikke blive gentaget. Det har Facebook selv offentliggjort på platformens officielle newsroom. Blandt andet vil det sociale medie bekæmpe al falsk adfærd med en opdateret politik på siden, som fremadrettet betyder, at alle politiske sider skal have en godkendt indehaver af siden listet.

Det vil fremover også i højere grad være synligt, hvis en side er statsejet – både på siden og i
annonce-biblioteket – ligesom Facebook vil skabe mere transparens med tydligere fact checking mærkater i kampen mod spredningen af misinformation.

Politisk og privat pres
Siden 2016-valget, hvor USA så en stor indblanding i valget fra fremmede statsmagter, herunder Rusland, har Facebook været under stort pres for at stramme op på både side og indhold.
Politisk har amerikanske præsidentkandidater sat reguleringen af de store tech-firmaer på dagsordenen som deres mærkesag, mens platformen også har oplevet stor privat bruger flugt siden Cambridge Analytica-skandalen, hvor flere hundredetusinde Facebook-brugere uvidende fik høstet deres data.

Instagram er en af de største trusler i 2020
Facebooks nye tiltag vil uden tvivl gøre det tyderligere, hvem der står bag indhold på siden, ligesom det vil skabe større gennemsigtighed omkring politiske annoncer og de svimlende millionbeløb, der bliver brugt på at booste politisk spin på platformen. Men vi går næppe helt fri af misinformationer i 2020. Facebook bærer ikke alene ansvaret.

Allerede under nogle af de indledende demokratiske debatter har vi set, hvordan Twitter formentlig er blevet brugt til at forsøge at påvirke holdningen til debatterne. Samtidigt bliver det værd at holde øje med Instagram i 2020.

Billed-appen, som også ejes af Facebook, er et populært socialt medie til såkaldte ‘memes’, og netop disse kan gå hen og skabe endnu større problemer for Facebook ved det kommende valg.

‘Memes’ – billeder med en catchy punchline – er nemlig ideelle til at skabe indhold, der kan misforstås – både med og uden vilje.

Misinformationer vil i højere grad komme indefra
Ifølge en ny rapport fra New York University kan netop Instagram foruden deep fake videoer og sms-appen Whatsapp blive nogle af de største ‘fake news’-trusler i 2020.

Fordi Instagram er en billedbåren app, er det også en app, hvor det er let at tage indhold ud af kontekst. Hvor Facebook i høj grad har koncentreret sig omkring udenlandsk indblanding i valgkampen, vil misinformationer spredt på Instragram under 2020-valget formentlig i høj grad komme fra amerikanske grupperinger.

Således vil vi formentlig også i nær fremtid se billeder af f.eks. præsidentkandidater kombineret med falske citater, men i en kontekst, hvor det fremgår som om, citatet kommer fra kandidaten på billedet.

Spørgsmålet er, om amerikanerne kan skelne mellem disse og andet indhold på Instagram og de øvrige sociale kanaler. I skrivende stund mener 50 procent af amerikanerne i hvert fald, at ‘fake news’ er et stort problem i USA.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen