Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump og hans Twitter-diplomati

Præsident Trump har igen påkaldt sig opmærksomhed ved et truende tweet i retning af en international modstander. Men igen er det værd at holde øje med, hvad der reelt sker i regionen. Men lige så vigtigt er at huske de indenrigspolitiske formål med præsidentens tweet. Præsidentens tweets er nemlig i høj grad målrettet et hjemligt valgkampspublikum, som skal huskes på at præsidenten er det stærke alternativ til de svage demokrater.

 Endnu en gang har præsident Trump tiltrukket sig opmærksomhed med et truende tweet mod det iranske styre. Situationen mellem de to lande var i forvejen anspændt, efter deployering af amerikanske krigsskibe til Den Persiske Golf og rygter om beredskabsplaner om udsendelse af 120.000 soldater til at forsvare amerikanske interesser.

Det fulgte præsident Trump op med et tweet, hvor han truer Iran med udryddelse, hvis der sker angreb mod amerikanske interesser.

I denne sammenhæng er det værd at huske på, at det ikke er første gang præsident Trump truer Iran med udryddelse, hvis man truer USA og amerikanske interesser. Det samme skete i sommeren 2018, hvor budskabet var det samme.

Twitter er et centralt element i præsident Trumps version af diplomati. Vi har set det efter topmøder med allierede, kritiske situationer med f.eks. Nordkorea eller Iran eller alskens indenrigspolitiske anledninger.

For præsidenten er Twitter et redskab til at styre historiefortællingen – ofte i højere grad end reel politik. Det er gentagende gange sket, at præsidenten skriver store bekendtgørelser på Twitter, hvor der så ikke nødvendigvis følges op med handling.

Og netop aspektet om at styre historiefortællingen er også central i den aktuelle situation med Iran. Valgkampen frem mod 2020 er i høj grad i gang, og man skal også se præsidentens tweets mod Iran i denne sammenhæng.

Præsident Trump bruger nemlig også i høj grad Twitter til at iscenesætte sig selv overfor sine vælgere, og i denne sammenhæng er formålet at fremstå som en hård forhandler og stærk statsmand – i modsætning til sine demokratiske modstandere.

I den seneste tid har præsidenten slået sin ”kærlighed” på tidligere vicepræsident og aktuel præsidentkandidat Joe Biden. Præsident Trump skal blive ved med at minde sine vælgere om, at de valgte ham til at være en stærk leder på den internationale scene i modsætning til forgængeren Barack Obama – og dermed også Joe Biden som del af den administration.
I det seneste stykke har præsidentens tweets også handlet om handelskrigen med Kina, og her har budskabet også været, at Joe Biden vil være en svag leder. Det er også pointen med præsidentens Iran-tweets.

Hvad sker der i regionen

I den her sammenhæng er det også vigtigt at se på, hvad der reelt sker i regionen, hvis man ser bag præsidentens tweets.
Der er fortsat deployeret et amerikansk hangarskib til regionen ud over et amfibiehangarskib, som allerede var deployeret i området. Derudover er der sendt en gruppe B-52 bombefly afsted. Alt dette er indenfor rammerne af normalitet i amerikansk diplomati i en sådan situation, altså noget vi kunne have set ved enhver anden administration. Rygterne om de 120.000 soldater til regionen er vigtigt at understrege kun er del af en række beredskabsplaner, som Pentagon har præsenteret for toppen af præsident Trumps nationale sikkerhedsteam.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen