Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Amerikanske bøger til sommerferien

Sommerferien er så småt i gang og det er tid at slappe af med nogle gode bøger. Kongressen.com giver her lidt input til hvilke amerikanske bøger, du kan tage med i strandtasken 

Af Anders Agner Pedersen, chefredaktør, og Philip Chr. Ulrich, udenrigsredaktør

En af de mange skønne ting ved sommerferien er tiden til at læse bøger. Og uanset alder, genre eller nørdniveau er der masser af fremragende amerikansk litteratur at kaste sig over i sommervarmen.

Hvis vi starter i den faglitterære afdeling er der på indenrigsfronten flere nye, der kan anbefales.

Kerry Kennedy: Ripples Of Hope En både god, rørende og relevant bog skrevet af Bobby Kennedys datter, Kerry. I bogen har hun således talt med en række store personligheder om hvad hendes far har betydet for dem og hvorfor hans eksempel fortsat er værd at efterfølge.

Jeff Flake: Conscience of a Conservative Selv om titlen ikke er særlig kreativ (Barry Goldwaters berømte bog fra 60’erne har samme titel), så ændrer det ikke på at Flakes bog er relevant af flere grunde. Dels fordi det langt fra er usandsynligt at Flake vil udfordre Trump internt i 2020, dels fordi den fortæller historien om den frustration og bekymring mange ‘klassiske’ republikanere har om hvad Trump gør ved deres parti i øjeblikket.

Joe Biden: Promise Me, Dad Er Joe Biden eller er Joe Biden ikke kandidat i 2020? Det er lige nu den store ubekendte. Og nej, det svar får man ikke ved at læse hans nye bog. Men man får historien om, hvorfor han, stik mod planen, endte med ikke at stille op i 2016. Ærligt og dybfølt fortæller den tidligere vicepræsident således om det smertelige tab af sønnen Beau og tiden, der fulgte derpå.

På den udenrigspolitiske front er der også masser af gode bøger at kaste sig over. Her er et par af dem.

Kori Schake: Safe Passage: The Transition from British to American Hegemony
Kun én gang i historien er der sket en fredelig overgang fra en hegemon til en anden. Det var overgangen fra britisk dominans i det 19.århundrede til amerikansk dominans. Men hvordan kunne det ske fredeligt, når de øvrige historiske tilfælde er endt i storkrige? Det undersøger Kori Schake i den nye bog, og ser på om der mon er nogen lektier at hente til forholdet mellem USA og Kina.

Ben RhodesThe World As It Is: Inside the Obama White House
Ben Rhodes var en af de mest indflydelsesrige rådgivere i præsident Obamas otte år i Det Hvide Hus. I denne bog fortæller Rhodes om tiden fra kampagnesporet for en senator fra Illinois til de sidste dage i Det Hvide Hus. Bogen behandler en række interessante tematikker i moderne amerikansk udenrigspolitik, og giver et indblik i tankegangen både hos præsidenten og hans rådgivere, da de forsøger at tilrettelægge en ny kurs for USA på den internationale scene.

Michael McFaulFrom Cold War to Hot Peace: The Inside Story of Russia and America
McFaul var rådgiver for præsident Obama om Rusland, og en af hovedarkitekterne bag Obama-administrationens forsøg på et “reset” med Rusland. I denne bog fortæller McFaul om russisk-amerikanske relationer efter Den Kolde Krigs afslutning, og følger udviklingen i forholdet fra forreste række, først som rådgiver i Det Hvide Hus og fra 2012-2014 som USA’s ambassadør i Rusland. Fra den periode beskriver han, hvorledes de russiske myndigheder forsøgte at undergrave hans troværdighed og komme med personlige angreb.

Ron Chernow: Grant
Chernow er vinder af Pulitzer-prisen, og har skrevet biografier om personer som Alexander Hamilton, George Washington, and John D. Rockefeller. I denne bog tager han fat på en af de mere kontroversielle og misforståede skikkelser i amerikansk historie: Ulysses S. Grant. Det var Grant som ledte nordstaternes hære til sejr over sydstaterne, og blev senere USA’s præsident. Alligevel huskes han af mange som en slagter, en drukkenbolt og en politisk fiasko. Chernows ærinde er at give et mere nuanceret billede af manden, som med våbenmagt sikrede de politiske idealer som Abraham Lincoln talte om, og som bl.a. var med til at sikre stemmeret for afroamerikanske mænd.

Retter vi blikket væk fra faglitteraturen og i retning af det skønlitterære er der også i år flere oplagte romaner og thrillere at slå lejren med under parasollen.

Bill Clinton og James Patterson: Præsidenten er forsvundet Kan det fungere, hvis man sætter en af USA’s mest rutinerede thrillerforfattere sammen med en tidligere amerikansk præsident for at skrive en politisk spændingsroman? Det korte svar er: ja, i høj grad. Fordelingen i makkerskabet er tydelig: Clinton har leveret inside betragtninger med udgangspunkt i egne erfaringer, mens Patterson har ført pennen og omdannet det til en læseværdig tekst. Det her er ikke den største spændingsroman, der til dato er skrevet, men som politisk bog fungerer den glimrende og det er tydeligt at Clinton i denne form kan fortælle friere på en indirekte måde end ellers. Og gør det.

Til de lidt yngre læsere, er det værd at fremhæve fantasy forfatteren, Rick Riordan, der blandt andet står bag serien om Percy Jackson. Riordans aktuelle serie handler om Magnus Chase og foreløbig er de første udgivelser fra serien blevet revet ned af hylderne hos de amerikanske boghandlere. Riordan er en stærk historiefortæller og må siges at være en af USA’s bedste inden for sin genre. Hvilket ikke siger så lidt endda.

Rigtig god læselyst alle sammen!

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen