Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Store forventninger til ny Bobby Kennedy-dokumentarserie

I morgen har dokumentarserien ‘Bobby Kennedy For President’ premiere på Netflix. Serien er ventet med spænding. Ikke mindst fordi den sidste større RFK-dokumentar, nemlig filmen ‘Ethel’ fra 2012, var i særklasse og dermed er det en tung arv, streaming tjenesten skal løfte

Jeg skal ikke lægge skjul på at jeg glæder mig til i morgen. Ikke kun fordi det altid er dejligt med en ekstra fridag med familien, men også fordi det er i morgen, den længe ventede dokumentarserie ‘Bobby Kennedy For President’ bliver frigivet på Netflix.
Jeg har – blandt andet i forbindelse med arbejdet til min bog ‘Modet Til Visioner’ om Bobby Kennedy – set det meste af det, der findes både af dokumentarfilm, spillefilm og tv-serier, der omhandler Bobby Kennedy. Det vil være rimeligt at sige, at det ikke er det hele, der er lige godt.

Hvis vi starter med at kigge på nogle af de største spillefilm, der har haft med Bobby Kennedy at gøre, er filmen ‘Bobby’ fra 2006 den klart mest anbefalelsesværdige. Filmen tager udgangspunkt de sidste dage op til Bobby Kennedys alt for tidlige død den 6. juni 1968. Rammen er Ambassador Hotel i Californien, hvor Kennedy-kampagnen holdt til mens den vigtige californiske primærvalgkamp stod på. Selv om filmens hovedperson er Bobby Kennedy, ser man ham kun i glimt. I stedet fortælles historien om begivenhederne de dage gennem kampagnemedarbejdere, hotelpersonale og den slags. Med andre ord: folkene rundt om Bobby Kennedy. Det er en både god, sandfærdig og rørende film, som giver et godt indblik i de sidste dage af Bobby Kennedys 1968-valgkamp. Og skal man starte et sted, hvad angår spillefilm, er ‘Bobby’ et rigtig godt sted at starte.

Den nok mest kendte spillefilm, hvor Bobby Kennedy spiller en central rolle, er storfilmen ‘Thirteen Days’ fra 2000. Filmen handler om Cubakrisen i oktober 1962, med særligt fokus på Jack og Bobby Kennedys håndtering af den højspændte krise. Filmen er på mange måder glimrende og giver et fint indblik i relationen mellem de to Kennedy brødre og af de prøvelser, både Jack og Bobby Kennedy stod over for i de 13 dramatiske efterårsdage. Der er dog et problem ved filmen, som ikke helt er til at komme uden om, nemlig at Kenneth O’Donnell, som var en af præsident Kennedys rådgivere, i filmen bliver gjort til en nøgleperson. I stedet er nogle af de folk, der rent faktisk var tættest på Kennedy-brødrene de dage, blandt andet Ted Sorensen og Robert McNamara, skruet ned til små biroller. Det er lidt ærgerligt, men har formentlig været fordi der skulle findes en god rolle til Kevin Costner, som var en del af holdet bag filmen. Og således er der skruet gevaldigt op for O’Donnell-karakteren i Costners skikkelse. Det er meget fint dramaturgisk, men historisk retvisende er det altså ikke.

Tilbage i 2011 havde en yderst ambitiøs og stort opslået serie i otte afsnit premiere. ‘The Kennedys’ havde store navne som Greg Kinnear som JFK, Tom Wilkinson som Joe Kennedy, Katie Holmes som Jackie og Barry Pepper som Bobby. Serien var oprindeligt planlagt til at blive sendt på History Channel, men modstand fra Kennedy-familien gjorde at kanalen endte med at droppe serien, som derfor endte på den noget mindre Reelz Channel. Serien havde fokus på nogle af de mere lyssky elementer i Kennedy-familien, heriblandt JFK’s utroskab og Joe Kennedys mafiaforbindelser. Specielt god er serien ikke, specielt korrekt ej heller. En af de få ting, der dog faktisk er værd at fremhæve i serien, er måden, Barry Pepper spiller Bobby Kennedy. Det gør han med en nerve og en troværdighed som gør hans skildring af Bobby til den til dato mest overbevisende set på film. Modsat en mand som Peter Sarsgard, der spillede Bobby i ‘Jackie’, fanger Pepper den kombination af styrke og sårbarhed, Bobby bestod af. Han fanger den betingelsesløse loyalitet, Bobby havde over for Jack. Han fanger hans kærlighed til Ethel og børnene og han fanger den sorg, der ramte ham, da JFK blev skudt. De nuancer formåede Sarsgard desværre ikke at få med i ‘Jackie’, som ellers er en smuk og stærk Kennedy-film, med vores egen Caspar Phillipson i rollen som præsident Kennedy.

På dokumentarfronten har der gennem årene været lavet flere udmærkede udsendelser om både Bobby og 1968-valgkampen. Den uden sammenligning stærkeste er dog dokumentarfilmen ‘Ethel’ fra 2012. Kvinden bag filmen er Bobby Kennedys yngste datter, Rory, der har allieret sig med sine mange søskende og desuden overtalt sin mor Ethel til for første gang at fortælle historien om Bobby. Filmen høstede fortjent masser af anmelderros, og anses derfor stadig som det bedste, der til dato er lavet på dokumentarfronten om Bobby Kennedy.

I morgen føjes et nyt kapitel så til Bobby Kennedy-skildringerne, når Netflix-dokumentarserien ‘Bobby Kennedy For President’ har premiere. Forventningerne til serien er store – også hos undertegnede – for på baggrund af både traileren og de få oplysninger, der indtil nu er sluppet ud, er det de store kanoner, der køres i stilling. Flere ikoniske skikkelser, blandt andet John Lewis medvirker, ligesom der vil blive præsenteret optagelser, der aldrig tidligere har været vist.

Spændende bliver det. Jeg ved i hvert fald godt, hvad en håndfuld af timerne i min bededags-ferie skal gå med.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen