Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Lækager, løgne, fake news og alternative fakta

Forholdet mellem Donald Trump og det meste af den etablerede presse er det forgangne år gået fra jammerligt til noget, der om muligt er endnu værre. Samtidig er lækagerne fosset ud af Det Hvide Hus. Begge dele ser ud til at fortsætte det kommende år

I dag er det store award dag. Ikke Oscar, ikke Grammy, ikke Nobel, ikke Pulitzer. Nej, i dag uddeler den amerikanske præsident Trump efter sigende ‘fake news awards’. Og nej, det er ikke en joke. I fuld alvor har præsidenten annonceret, at han i dag vil udnævne vinderne af de historier, der ifølge ham, har været de værste i det forgangne år.

Her på Kongressen.com har vi det forgangne år indført et begreb, vi kalder Obama-testen. Midt i bombardementet af daglige Trump nyheder, kan det nogen gange være en måde at huske på, om det præsidenten nu siger og gør er så vildt, som det ofte fremstår, ved at tænke: ‘hvordan ville reaktionerne have været, hvis det var Obama, der havde gjort det, Trump nu gør?’ Så lad os prøve det i tilfældet ‘fake news awards’. Forestil jer, at præsident Obama, eller Bush, eller Clinton, eller hvilken som helst præsident, lod forstå at han planlagde et award show med det formål at hænge navngivne journalister og medier til tørre i den offentlige gabestok. Enig, man ville nok starte med at tro, det var en joke. Og når det så blev klart, at det var det ikke, så ville man tænke, at det både var upassende, uansvarligt og useriøst. Flere ville nok også tænke, om ikke præsidenten har bedre ting at bruge sin tid på end den slags numre.

Jeg skal gerne indrømme, at jeg tog mig til hovedet, da jeg så, at Trump nu ville lave en ‘fake news awards’. Ikke fordi det nødvendigvis er så overraskende, set i lyset af at han hele det forgangne år som præsident, plus under det meste af sin valgkamp, hamrede løs på de fleste amerikanske medier. Og blandt andet har udnævnt dem til at være den amerikanske befolknings fjende nummer et. Ja, kære læsere, sådan ser den amerikanske præsident på det meste af den frie presse i det land, han står i spidsen for.

Jeg må ærligt indrømme, at det gør mig en smule bekymret. Ikke kun fordi jeg som journalist ønsker, at kolleger ikke blot i Amerika men over hele kloden, skal have lov til at arbejde frit, uafhængigt og uden at være i fare på nogen måde. Det bekymrer mig samtidig fordi Trump med sin endeløse kritik af medierne er med til at undergrave en de vigtigste funktioner i et demokrati, nemlig den frie presse.

Allerede under valgkampen så jeg flere gange, hvordan profilerede amerikanske kolleger måtte have sikkerhedsvagter med, når de ankom for at dække Trumps valgmøder. Ligesom jeg på konventet oplevede den hadske stemning, der flere gange opstod i salen, når talen faldt på medierne. Hvilket bestemt ikke var nogen rar følelse.

I løbet af sit første år som præsident har Trump hamret og banket løs på pressen – lige bortset fra Fox News, som han synes godt om. Han har blandt andet delt videoer, hvor det ser ud som om han slår en person, der skal repræsentere tv-stationen CNN i gulvet. Han har desuden hængt navngivne journalister og medier ud på sin Twitter-konto og hans præsidentskab var kun få dage gammelt, da hans rådgiver Kellyanne Conway introducerede begrebet ‘alternative facts’. Et begreb, der blev lanceret efter daværende pressetalsmand, Sean Spicer, havde insisteret på, at Trumps indsættelsesceremoni havde været den mest velbesøgte i historien.

Jeg dækkede selv indsættelsen den 20. januar sidste år. Og nej, det var ikke den mest velbesøgte nogensinde. Uanset hvad Trump og Spicer sagde. Ligesom der hverken den gang eller i dag er noget, der hedder ‘alternative fakta’.

Vi har i det forgangne år skulle forholde os til en virkelighed, hvor daglige angreb på den frie presse, fylder en del af præsidentens arbejdsdag. Vi skal forholde os til en virkelighed, hvor præsidenten konsekvent forsøger at gøre pressen til en part imod ham, for på den måde at kunne feje al kritisk journalistik imod ham til side som værende ‘fake news’. Og vi skal forholde os til en virkelighed, hvor løgne er en del af hverdagen.

Det er bekymrende, det er skadeligt for demokratiet og det burde ikke forekomme i et land som Amerika. Men det gør det, og det bliver det formentlig ved med. I hvert fald så længe Trump er præsident. Og i den præsidentielle kalender står der blandt andet ud for dagens gøremål, at uddele de selvopfundne ‘fake news awards’.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen