Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump har et bisonoksehorn i siden på NFL

Striden mellem Trump og NFL fortsætter for fuld skrue og ser ikke ud til at gå væk lige med det samme. Paradoksalt nok er det ikke mere end et par år siden, at Trump selv forsøgte at blive en del af NFL som holdejer, men forgæves.

Donald Trump har måske hørt sætningen: Bland aldrig sport og politik sammen. I givet fald har han valgt at overhøre rådet godt og grundigt.

Den aldrig kedelige præsident har de seneste dage lagt sig ud med en af de mest magtfulde organisationer i USA, NFL.

En kunne ellers mene, at Trump har nok at se til med sin verserende ordkrig med det nordkoreanske styre eller sine vedvarende problemer med Obama-care, men her viser Donald Trump igen sin helt unikke evne til at sætte sig selv og sin Twitter-konto i centrum, når man mindst venter det.

Da præsidenten gik til angreb på både NFL-spillere og NFLs holdejere trådte han ind på en slagmark, hvor han som Napoleons med sin Rusland-kampagne totalt har undervurderet styrken af sin modstander.

Med beskyldningerne om, at NFLs holdejere burde fyre de spillere, der nægter at stå op under nationalsangen, kastede Trump sig ikke alene ind i den evige race-debat. Han gik også i lag med holdejerne – en flok mangemilliardærer, som ganske givet har doneret usandsynligt mange dollars til Trumps valgkampagne.

Selve racedebatten og koblingen til NFL har altid været der, men den blussede for alvor op, da San Franciscos quarterback Colin Kaepernick for et år siden valgte at blive siddende under afspilningen af nationalsangen. Han forklarede efterfølgende, at han ikke følte anledning til at stå op og ære flag og fædreland, når der var tale om et land, der undertrykker sorte eller andre minoriteter. Det er følgevirkningerne af den protest, som i sidste ende fik Trump til at appellere til, at alle spillere, der gik på knæ eller blev siddende under nationalsangen burde fyres.

Det er langt fra nyt, at Donald Trump kommer med kontroversielle udtalelser. Det er dog opsigtsvækkende i dette tilfælde, da det kan dække over flere ting.

Præsidenten er ved tidligere lejligheder blevet beskyldt for at være racistisk, og i dette tilfælde er det en oplagt vinkel, da det stort set kun har været sorte spillere, der har udtryk den form for manglende respekt for Stars and Stripes og USA, som Trump referer til.

Det bliver imidlertid ekstra interessant, fordi Donald Trump her bevæger sig ind på et område, hvor han også støder mange af sine kernevælgere og en række magtfulde republikanere. Amerikansk fodbold har nemlig ingen farve eller klart klasseforhold. Det er en allemandssport i USA, og derfor leger Donald Trump med ilden. Når Trump stiller sig op og taler dårligt om NFL-stjernerne på kryds og tværs af hold og delstater, så tester han i den grad sine vælgeres loyalitet. Deres hengivenhed til deres favorithold skal man nemlig ikke tage fejl af. Det er noget helligt i den amerikanske folkesjæl, som Donald Trump er ved at lægge sig ud med.

I Italien siger man populært, at paven kan blive afsat, men man kan ikke aflyse en kamprunde i den italienske fodboldrække. På samme måde vil nogen sikkert hævde, at Trump kunne afsættes, men man kan ikke pille ved NFL-holdenes status, hvilket jo netop er, hvad Trump er godt i gang med. Derfor er det spændende at følge udviklingen, for ingen ved med sikkerhed, om det er et monster, præsidenten har vækket med sin fejde med NFL. Trump har de seneste dage forsøgt at ændre præmissen for debatten ved at sige, at det handler om patriotisme mere end noget andet. Får han held til at promovere den kampagne er striden med NFL-spillerne ikke længere relevant. Hvis de på den anden side kan blive ved med at fremstille Trump som en racistisk motiveret kværulant, så kan det for alvor blive snebolden, der forvandler sig til en lavine. Hans spin-maskine kører ellers i højeste gear. Flere hold lavede et statement under sloganet; unity. Her stod man arm i arm ved sidelinjen for at symbolisere sammenhold med mellem holdejer og spillere. Et klart modsvar til Trump. Præsidenten tolkede det i bedste Komiske Ali-stil som et tegn på, at spillerne stod sammen om at vise respekt for flag, fædreland og nationalsang.

Det bliver dog næppe Donald Trumps ordkrig med NFL, der påvirker hans politiske fremtid, men striden viser, at præsidenten ikke er bange for at lægge sig ud med egne kernevælgere.

Han lægger sig nemlig ud med NFL-ejerne, og det er som tidligere nævnt en magtelite, der er republikansk rygrad, så det basker.

Det pudsige er, at Donald Trump tilbage midt i 1980erne desperat prøvede at blive en del af denne magtelite – folk der kunne skrive ejer af en NFL-klub på visitkortet.

Trump var så desperat, at han lettere patetisk købte New Jersey Generals, der spillede i den mindre kendte USFL – en slags konkurrerende liga til NFL.

NFL var allerede dengang den dominerende liga, men ikke mere end at andre mindre ligaer forsøgte at få sin del af kagen. Det foregik på den måde, at NFL havde sine faste turneringsterminer i efteråret og frem til februar. USFL havde så muligheden for at være en sommerliga, der kunne stille den værste NFL-sult.

Donald Trump lagde ikke skjul på, at investeringen i New Jersey-holdet udelukkende skulle være et springbræt til en plads blandt de få men feterede NFL-ejere. Han ville gøre alt, hvad han kunne for at få foden idenfor. Problemet var blot, at de daværende NFL-ejere ikke ville vide af Trump. De lod ham forstå, at han aldrig ville blive NFL-ejer, hvis de kunne forhindre det.

Den nuværende præsident og daværende holdejer kom så meget på kant med NFL, at han endte med at stille sig i spidsen for et søgsmål mod NFL. Det var med et erstatningskrav på flere milliarder, så det var en mavepuster, da man godt nok vandt sagen, men endte med en erstatning i omegnen af tre millioner dollars. I øvrigt kuldsejlede USFL efterfølgende. Mest af alt på grund af Trumps egoistisk motiverede korstog mod NFL.

Så sent som i 2014 søgte Donald Trump atter ”optagelse” i NFL-ejernes eksklusive klub. Det er offentligt kendt, at han forsøgte at købe sig ind hos Buffalo Bills, men han blev overbudt af Terry Pegula, der i dag er medejer af NFL-holdet.

I kølvandet på det mislykkede købsforsøg gik Donald Trump på Twitter med tweets, der fik ham til at fremstå mere forsmået med beskyldninger om, at NFL var kedelig. Så kedelig, at han faktisk var glad for, at han ikke købte Buffalo Bills. Tilsyneladende er NFL dog ikke mere kedelig, end Trump finder anledning til at se kampe nu og da. Han har i hvert fald noteret sig, at flere spillere ikke viser respekt under nationalmelodien. På baggrund af Trumps iver for at købe et NFL-hold, kan man bestemt ikke udelukke en personlig vendetta mod den liga, der forbliver lukket land for præsidenten.

Written By

Simon Ydesen er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole med speciale i sportsjournalistik. Blandt bidragyderne til ‘Den Amerikanske Drøm’. Tilknyttet Kongressen.com som sportsskribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen