I dag offentliggør Donald Trump sin beslutning om Obamas dekret DACA. Trump har sendt svingende signaler om udgangen, og han presses i forskellige retninger for at træffe en beslutning omkring et emne, som han nok helst bare så forsvinde.
Ambivalens og eftertænksomhed er ikke ord, der hyppigt bruges til at beskrive Donald Trumps embedsførelse. Det har dog været det overordnede udtryk omkring præsidentens forhold til den lovede tilbagerulning af Obamas dekret DACA.
DACA blev gennemført som et præsidentielt dekret af Barack Obama efter fejlslagne forsøg på at gennemføre det ved lov i kongressen. Dekretet giver opholdstilladelse til illegale immigranter, som kom til USA som børn, ikke har begået alvorlige kriminelle handlinger, og som er under eller har færdiggjort uddannelse eller militærtjeneste. I dag er 800.000 såkaldte Dreamers beskyttet af DACA, og det er disse børn og unge, som Trumps beslutning kommer til at påvirke.
Præsidenten presses fra flere sider både internt af sine rådgivere og eksternt af forretningslivet, interesseorganisationer og det republikanske parti. Det er dog et miljø, han er vant til at færdes i. Det unikke ved sagen om DACA er, at han er fanget mellem sine egne valgløfter og sin personlige overbevisninger. En god løsning på et sådant problem kræver politisk tæft, og i dag giver Trump sit svar.
Mulighed 1: Ingen tilbagerulning
Efter sin indsættelse lovede Donald Trump, at han ville møde Dreamers ”med et stort hjerte”, og i april gav han udtryk for, at de kunne ”sove trygt”. Imens kørte DACA videre, og mange fik fornyet deres opholds- og arbejdstilladelser. Flere læste det som tegn på, at han var klar til at droppe valgløftet om at tilbagerulle DACA.
Interesseorganisationer for immigranter og demokrater har appelleret til de bedre engle i Trumps natur for at få ham til at lade DACA fortsætte. Også Barack Obama har sagt, at han vil give sin holdning til kende, hvis Trump dropper dekretet, på trods af den stærke amerikanske tradition for at tidligere præsidenter ikke diskuterer politiserede emner.
Mere betydningsfuldt er det dog, at Trump også presses af personer, som står ham nær. I administrationen er det især toprådgiverne Jared Kushner og Ivanka Trump, men også hardliners på immigration som stabschef John Kelly, der taler for at lade dekretet fortsætte. Argumentet for Kushner og Ivanka er primært økonomisk. Erhvervsfrekvensen er langt højere blandt Dreamers end blandt amerikanske statsborgere, og de er generelt bedre uddannede end andre illegale immigranter. Mark Zuckerberg og andre prominente ledere i forretningslivet har kastet sig ind i debatten ved at understrege vigtigheden af, at deres virksomheder fortsat kan hyre Dreamers. Derudover har flere republikanske lovgivere med formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, i spidsen bedt Trump om at lade DACA fortsætte, indtil Kongressen finder en mere varig løsning.
Meget tyder på, at argumenterne har vundet gehør hos præsidenten, som flere gange offentligt har givet udtryk for, hvor svær en beslutning det er for ham. Trumps personlige overbevisning er det stærkeste argument for, at han skulle lade DACA køre videre som hidtil på trods af valgløfter om det modsatte. Der er dog også stærke argumenter, der taler for at han tilbageruller Obamas dekret.
Mulighed 2: Øjeblikkelig tilbagerulning
Donald Trump lovede under valgkampen at tilbagerulle DACA som det første, når han satte sig ved skrivebordet i det ovale værelse. Og i modsætning til andre valgløfter, der kræver penge fra Kongressen eller accept fra domstolene for at blive gennemført, har han kun sig selv at takke for, at det endnu ikke er sket. Dermed får han et forklaringsproblem, hvis han lader DACA fortsætte som hidtil.
Justitsminister Jeff Sessions og seniorrådgiver Stephen Miller, Steve Bannons ideologiske arvtager, er fortalere for at tilbagerulle DACA med det samme. Som mange andre i det republikanske parti, mener de, at Obama med DACA brød med forfatningens princip om, at immigrationsspørgsmål behandles i Kongressen.
Hvis Donald Trump tilbageruller DACA med det samme, vil han appellere til basen og igen understrege, at Bannons exit ikke har ændret administrationens politik. Han vil desuden leve op til sit valgløfte og skærme sig fra kritikken fra Breitbart og andre højreorienterede medier, som ikke forspilder muligheder for at angribe ham på området.
Sidst vil han redde sig selv fra potentielt at tabe en retssag mod ti delstater anført af Texas, som betvivler DACA juridiske gyldighed. Jeff Sessions har over for Trump givet udtryk for, at dekretet meget let kan ende med at falde i domstolene, og derfor virker det ikke sandsynligt, at Trump i dag lader DACA forsætte som hidtil. Samtidig er det dog også svært for præsidenten at gå imod sin egen overbevisning og droppe dekretet med øjeblikkelig virkning. Dermed åbnes døren for en tredje løsning, nemlig at han inden tilbagerulningen giver Kongressen arbejdsro i en periode for at vedtage den lovgivning, som Obama-administrationen mislykkedes med.
Mulighed 3: Tilbagerulning om 6 måneder
Løsningen bliver højst sandsynligt, at Trump udfaser DACA med seks måneders varsel. Politisk er det et smart kompromis, som måske ikke stiller særligt mange tilfredse, men som de fleste af hans støtter til gengæld kan leve med. Med de seks måneders varsel leverer han på sine valgløfter, undgår smertefulde juridiske nederlag og lægger ansvaret for at finde en løsning over på Kongressen. Her vinder Trump lige meget hvad lovgivningsprocessen ender med.
Finder de på Capitol Hill en løsning ved at gennemføre en version af Obamas DREAM-act, så har Trump fået lovgivning igennem, som minder meget om den, Obama mislykkedes med. En lovgivning, hvis indhold vel at mærke skønnes at have opbakning fra 80 procent af de republikanske vælgere. Sejren er altså dobbelt. Han kommer både til at gå fra spørgsmålet som en mere effektiv og mere populær præsident.
Fortsætter Kongressen med at være lige så dysfunktionel som hidtil, og lykkes det dem ikke at få vedtaget en reform, så er det ikke Trump, der vil få kritik. Han kan vinde opbakning ved at lægge vægt på, at han som en god republikaner beskyttede forfatningen ved at tilbagerulle Obamas dekret og lagde pres på Kongressen for at vedtage lovgivningen. At Kongressen ikke leverer er i sidste ende de to ledere Paul Ryan og Mitch McConnells ansvar. Derudover vil eksemplet give ham endnu mere troværdighed, når han fremover giver Kongressen skylden for, at han ikke er lykkedes med at få mere lovgivning igennem.
Du kan læse mere om Trumps DACA-beslutning i morgen her på Kongressen.com, hvor Ask Bo Larsen analyserer selve beslutningen, reaktionerne og udsigterne for DACA og lovgivningsprocessen for en mere varig politisk løsning for the Dreamers.
You must be logged in to post a comment Login