I to bemærkelsesværdige udtalelser tager to af Trumps mest fremtrædende ministre afstand til tingenes tilstand. Udenrigsminister Rex Tillerson udtaler, at præsidenten taler for sig selv, når det kommer til værdier, og forsvarsminister James Mattis fortalte i den forgangne uge, at USA har mistet evnen til at inspirere omverdenen.
Amerikanske politikere, ministre – egentlig generelt amerikanere – har en lang tradition for at hylde amerikanske værdier og USA’s evne til at inspirere omverdenen. Derfor er det meget bemærkelsesværdigt, at to fremtrædende ministre indenfor få dage på den måde kommer med kritiske kommentarer lige præcist indenfor det felt.
Udenrigsminister Rex Tillerson udtalte på Fox News, at der vist ikke kunne være nogen, som var i tvivl om den amerikanske befolknings værdier. Adspurgt om præsident Trump repræsenterede disse værdier udtalte Tillseron: ”The President speaks for himself.” Ikke ligefrem en fantastisk opbakning til sin Commander-in-Chief.
Men i en muligvis mere opsigtsvækkende tale gjorde forsvarsminister James Mattis det klart overfor en gruppe soldater: USA har mistet magten til at inspirere omverdenen.
Klar tale fra forsvarsministeren
Under et besøg i Jordan stoppede forsvarsminister James Mattis ved en gruppe soldater for at tale med dem, og takke dem for deres indsats. Efter at have givet den mere klassiske motivationstale om at de var et værn mod folk, som måtte true USA, så kom forsvarsministeren med en højst usædvanlig opfølgende samfundskarakteristik.
Han fortæller de forsamlede soldater, at USA traditionelt har ”two powers. The power of inspiration and the power of intimidation.” Ifølge Mattis så har USA mistet sin magt til at inspirere omverdenen i øjeblikket. Det amerikanske samfund har ikke evnen til at lytte til og respektere hinanden siger Mattis. Opgaven for soldaterne og militæret generelt er derfor at ”hold the line”, indtil samfundet finder ud af at respektere hinanden igen. Den splittelse som præger samfundet må ikke smitte af på militæret – de skal holde sammen og modstå den påvirkning.
USA har måske mistet magten til inspirere, men det sammenhold, som Mattis opfordrer soldaterne til at beskytte er dét, som giver ”the power of intimidation” – rå magt. Hvis samfundets splittelse påvirker militæret, så vil USA også miste den magt, og det må ikke ske. (artiklen fortsætter under videoen)
Det er højst opsigtsvækkende, at en amerikansk forsvarsminister på den måde går ud og taler om en værdimæssigt svagt USA. Man plejer altid at høre ubetinget positiv snak på den front fra Pentagon-chefen. Men ikke fra Mattis. Ligesom han var kendt for i sin militære karriere, så siger han tingene som han ser dem.
Fortsat værdipolitisk kamp i Det Hvide Hus
De to udtalelser tyder på at der stadig er værdipolitiske sammenstød i Trump-regeringen. På det seneste har stabschef, general John Kelly, ellers fået ryddet gevaldigt op blandt især den nationalistiske fraktion. Det skete med fyringen af Steve Bannon og Sebastian Gorka. Begge stod for en hård nationalistisk ”America First” linje i politikken.
Den fraktion er altså blevet tyndet gevaldigt ud på det seneste, faktisk til et punkt hvor Stephen Miller er ret meget alene tilbage.
Men Tillersons og Mattis’ udtalelser tyder på, at der stadig er dyb uenighed om den værdipolitiske linje.
Grunden til den uenighed skal vi nok finde i Trumps seneste udtalelser og gerninger, bl.a. benådningen af sheriff Joe Arpaio, og en tilbagevenden til løftet om en mur mod Mexico – finansieret af mexikanerne. Samtidig har han fortsat sine angreb mod den republikanske ledelser, især senatsleder Mitch McConnell.
Hvorfor gør han så det? Svaret er enkelt. Trump forsøger at appellere til sin vælgerbase, som valgte ham tilbage i november. Det har han fået sværere ved efter fyringen af Steve Bannon, som nu er tilbage ved Breitbart, og klar til at angribe hårdt hver gang regeringen viger fra de nationalistiske valgløfter.
Så præsidenten bliver ved med at appellere til den base, som valgte ham og som stadig støtter ham. Den tendens virker hverken Tillerson eller Mattis tilfredse med, og det er i det lys vi skal se deres udtalelser.
Det virker usandsynligt, at Trump skulle fyre Mattis. Til det er forsvarsministeren simpelthen for populær hos vælgerne og i Pentagon – og faktisk også hos præsidenten (med enkelte afbrydelser).
Tillerson har hængt i en tynd tråd flere gange, så han kunne godt være et bud på en afgang på et tidspunkt. Men det vil ikke løse præsidentens problemer. Der er stadig flere omkring ham, som følger den mere traditionelle politiske linje. Det gælder stabschef general John Kelly, national sikkerhedsrådgiver generalløjtnant H.R. McMaster, forsvarsminister general James Mattis. De er tre af hans vigtigste og magtfulde rådgivere, og de er langt mere traditionelle i deres tilgang til amerikansk politik, ned det der vandt Trump valget i november.
Indtil der findes en balancegang mellem de to værdipolitiske retninger, så vil uroen og kaos fortsætte.
So settle in – it’s gonna be a while…
You must be logged in to post a comment Login