I sin første store tale som amerikansk udenrigsminister gjorde John Kerry det klart, at Afrika vil komme til at spille en central rolle for USA i årene fremover. John Kerry understregede, at Afrika er et kontinent med et enormt økonomisk potentiale, som kan hjælpe den kriseramte amerikanske økonomi på fode. For eksempel vil vi som noget nyt se afrikanske investeringer i USA
Afrika – ‘det glemte kontinent’ – vil i årene frem over opleve en sjældent set interesse. Kina har længe set det økonomiske vækstpotentiale i Afrika, og i onsdags erklærede den nyudnævnte amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i sin første store tale, at USA nu vil kaste sig ind i kapløbet og øge de økonomiske interesser på kontinentet.
”Syv ud af de ti hurtigst voksende økonomier findes på det afrikanske kontinent. Det er Kina udmærket klar over, og de investerer allerede mere dér, end vi gør,” sagde Kerry med tydelig henvisning til, at USA skal se at komme i omdrejninger, hvis de vil have del i det afrikanske væksteventyr på bekostning af Kina, som indtil videre har været hurtigst og bedst til at udnytte potentialet i Afrika. Derfor er det vigtigt for USA at sidde med ved bordet, pointerede Kerry, da det er nu, hvor de afrikanske markeder er åbne for investeringer, at der er størst muligt afkast.
Den hjemlige amerikanske økonomi kan imidlertid også drage nytte af afrikanske investeringer. Det var en af de mere overraskende pointer, Kerry leverede. Således har den sydafrikanske energigigant, Sasol, netop annonceret, at de vil investere 14 milliarder dollars i at opføre USA’s første gas-to-liquid-anlæg i Louisiana – hvorved naturgas transformeres til olie. Det vil skabe arbejdspladser og tilføre en økonomisk trængt stat massive investeringer. Kerry fremhævede netop Sasols planer i Louisiana som eksempel på, at både det afrikanske, men også det hjemlige amerikanske marked kan nyde godt af øget samhandel, investeringer og partnerskaber imellem amerikanske og afrikanske virksomheder.
En ny Afrika-strategi
For amerikanske virksomheder er der også store penge at tjene i Afrika – også udenfor oliesektoren, som ellers står for hele 75 procent af de amerikanske investeringer på kontinentet. Det har Obama-regeringen da også indset. I juni sidste år lancerede Obama en ny Afrika strategi, der går ud på at amerikanske virksomheder skal øge handelen med og investeringerne i Afrika for at få sin del af det økonomiske vækstpotentiale i Afrika. Det er den linje, som John Kerry satte ord på i sin tale i onsdags.
Den nye Afrika-strategi repræsenterer lidt af et paradigmeskift i amerikansk Afrika-politik. George W. Bush var først og fremmest optaget af traditionel fattigdomsbekæmpelse og udvikling som for eksempel kampen mod AIDS og malaria, men også sikkerhedspolitik i forhold til Afrika fik høj prioritet efter 11.september. Med Obamas nye Afrika-strategi er vægten nu lagt på økonomi og handel.
Amerikanske forretningsfremstød
I august 2012 kort tid efter lanceringen af den nye Afrika-strategi var daværende udenrigsminister, Hillary Clinton, på en ti-dages diplomatisk rundrejse til ni afrikanske lande. Med sig havde Clinton repræsentanter for nogle af USA’s allerstørste virksomheder som Boeing, Walmart, FedEx og General Electrics (GE), som alle har gjort store forretningsfremstød i Afrika. Boeing har for eksempel solgt fly for 1,4 milliarder dollars til Rwanda og øjner store muligheder over hele kontinentet, hvor efterspørgslen på nye fly vokser enormt, fordi flere og flere afrikanere får råd til at rejse. Walmart har for mere end to milliarder dollars sikret sig aktiemajoriteten i en af Sydafrikas største dagligvarekæder, MassMart, og er blot en ud af mere end 600 amerikanske virksomheder, der allerede har investeret i Sydafrika. Ligeledes har GE underskrevet en stor aftale med den nigerianske regering om store projekter indenfor infrastruktur og energi.
Netop energisektoren er et område, hvor amerikanske virksomheder – med GE i spidsen – øjner store muligheder. På nuværende tidspunkt er intet land på det afrikanske kontinent i stand til at møde efterspørgslen efter strøm – selv i et land som Sydafrika forekommer strømafbrydelser hyppigt, og store dele af landets fattige befolkning har end ikke adgang til strøm. Der er altså et akut behov for et mere effektivt og velfungerende strømnet på tværs af kontinentet, og her kan USA spille en stor rolle ved at investere i den forældede afrikanske energisektor. IT og infrastruktur nævnes som andre områder, hvor amerikanske virksomheder med fordel kan øge deres afrikanske investeringer.
Alt dette er selvfølgelig resultatet af, at de afrikanske middelklasser vokser med hastig fart. Dermed vokser efterspørgslen efter services og produkter, som middelklasserne i resten af verden tager for givet. USA er med helt fremme i kampen om den afrikanske vækst, og det er vigtigt for at sikre, at Kina og andre fremadstormende økonomier ikke stikker af i det økonomiske kapløb på den afrikanske savanne – og for at sætte skub i den hårdt trængende hjemlige økonomi.
You must be logged in to post a comment Login