Donald Trump er i øjeblikket ved at sætte sit hold, som skal lede USA i de kommende år. Ud fra hvad vi kan se lige nu, så bliver det et udenrigspolitisk hold med stærke ministre, men endnu stærkere central kontrol fra det Hvide Hus, og nok især vicepræsidenten. Dermed kan vi blive vidne til magtpolitiske dynamikker meget lig dem vi så under Bush 43.
Der arbejdes på højtryk i øjeblikket hos Trump-holdet, som skal have besat en lang række positioner, således at man er klar til at overtage regeringsmagten til januar. Der er indtil videre kun rygter om kandidaterne til de enkelte poster, men alligevel giver det indikationer på, hvilken type regering som man vil se, og de dynamikker som vil præge den.
På det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område ser det ud til, at rent magtpolitisk, kan komme til at se en Bush 43-regering version 2.0.
Lige nu ser det nemlig ud til at Trumps udenrigs- og sikkerhedspolitiske hold vil blive præget af stærke og erfarne ministre, og en endnu stærkere vicepræsident. Forskellen kan blive at den nationale sikkerhedsrådgiver måske vil få en stærkere rolle under Trump, end man så det under Bush 43.
Det hold som lige nu ser ud til at være i spil til at skulle styre USA internationalt, er et hold præget af stærke personer med markante holdninger. Stærke personer som kan slutte op om en præsident uden den store erfaring – ligesom man så det med Bush 43, hvor hans ministre også skulle dække præsidenten ind på de områder hvor han manglede erfaring. Det førte til en regering, hvor vicepræsident Dick Cheney spillede en helt central rolle, og på mange måder satte kursen for regeringen.
De tendenser vi ser lige nu i Trumps transition-team er, at den kommende vicepræsident Mike Pence er ved at indtage en lignende magtfuld position. Den kommende præsident er fuldstændig uerfaren, og derfor har Mike Pence taget lederrollen i det hold, som skal finde ministre og rådgivere. Det har man gjort ved at skubbe Chris Christie til side for at udnytte Pences store netværk i Washington D.C., og samtidig nyde godt af den kommende vicepræsidents loyalitet.
Ved allerede nu at indtage en så central position i Trumps hold, ser det ud til at vi godt kan få en ny periode med en stærk vicepræsident, efter otte år hvor vicepræsidenten har fungeret som en hjælper til præsidenten. Med Mike Pence kan vi måske igen komme til at se vicepræsidenten som en selvstændig aktør, ligesom vi så det under Bush 43.
Udnævnelsen af Stephen Bannon som chefstrateg virker også til at understøtte tanken om, at det bliver en gruppe tæt om præsidenten bestående af loyale medlemmer af kampagnen med samme syn på verden, som vil komme til at sætte dagsordenen under præsident Trump.
De tendenser vi ser lige nu i det hold, som rygtes i medierne er et hold præget af erfaring og markante syn på verden. Dem vi ser være i spil lige nu til de ledende udenrigs- og sikkerhedspolitiske stillinger er folk som Newt Gingrich, John Bolton, Jeff Sessions og Michael Flynn. Det er et hold præget af en skepsis overfor internationale organisationer, skepsis overfor urokkelige garantier til allierede og et klart fokus på America First – Trumps udenrigspolitiske motto gennem hele kampagnen.
De udnævnelser som Trump annoncerer i den kommende tid vil give en indikation af hvilken linje, som hans regering vil lægge for dagen. Men ud fra de tendenser vi ser i disse dage, så lader de udenrigs- og sikkerhedspolitiske rådgivere til at blive en tæt gruppe af loyale folk fra kampagnesporet med samme verdenssyn som præsidenten, med stærk kontrol fra vicepræsidentens kontor.
Fordi de alle lader til at have samme verdenssyn som den kommende præsident, så vil de formodentlig have en større grad af autonomi, end præsident Obamas ministre har haft det på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område, og ligesom man så det under Bush 43. Men samtidig med denne autonomi, så vil der ikke være tvivl om, hvem som er den øverste chef. Fra sin forretningskarriere er Donald Trump vant til at være øverst i hierarkiet, og Mike Pence vil sandsynligvis også sørge for at trådene slutter i det Hvide Hus hos ham og Trump, for at holde øje med at for meget magt ikke siver ud til ministrene.
Det bliver altså rigtig interessant at følge med det næste stykke tid, hvem som bliver udnævnt til de vigtige regeringsposter, men allerede nu ser det ud til at den linje som Donald Trump lagde op til under valgkampen kan blive fulgt op.
You must be logged in to post a comment Login