Dråben der fik bægeret til at flyde over. Det kalder mange den seneste skandalesag, som Donald Trump er centrum i. Man kan nok snarere tale om at bægeret for mange republikanere flød over for lang tid siden – nu har de bare den undskyldning de ledte efter for at slå hånden af Trump. Forrest i den proces står en både politisk og militær veteran. John McCain.
Der er i øjeblikket rig mulighed for at læse og høre Trumps udtalelser fra 2005. Derfor er der ikke grund til at gentage dem her. Men udtalelserne har fået en lang række republikanere til at tage afstand fra Trumps kandidatur, og blandt de forreste i det republikanske oprør så man senator John McCain.
John McCain har tidligere i valgkampsæsonen været i clinch med Trump, da Trump ved et vælgermøde kom med nedladende kommentarer om McCains militære baggrund: “He’s not a war hero,” said Trump. “He was a war hero because he was captured. I like people who weren’t captured.” Netop McCains militære baggrund gør at han skiller sig ud fra sine kolleger i Washington D.C. Man kan være enig eller uenig med McCain i det han siger, men manden nyder enorm respekt på begge sider af det politiske spektrum for sin militære baggrund. McCain var pilot under Vietnamkrigen, blev skudt ned over Nordvietnam og tilbragte fem et halvt år i nordvietnamesisk krigsfangenskab, heraf to år i isolationsfængsel. Derfor lytter folk når McCain taler om sikkerhedspolitik. Men Trump valgte alligevel at gå til angreb på McCain, og som et billede på den meget anderledes valgkamp vi er vidner til i år, så slap han afsted med det.
Ikke en gang da Trump i begyndelsen af november kom med udtalelser om amerikanske veteraner og PTSD, gav det anledning til at McCain gik ud og trak sin støtte til Trump. Ved et vælgermøde udtalte Trump: ”When you talk about the mental health problems, when people come back from war and combat and they see things that maybe a lot of folks in this room have seen many times over and you’re strong and you can handle it but a lot of people can’t handle it.” De udtalelser blev af mange i amerikanske veterankredse, forstået som at veteraner som får PTSD skulle være svage. Derfor vakte det vild debat blandt veteraner, og mange mente at Trump endnu en gang havde talt skidt om veteraner, oveni hans diskussioner i sommer med Khan-familien og hans tidligere kontrovers med John McCain. Men endnu et sammenstød med en ellers urørlig gruppe i amerikansk politik – veteraner – kunne altså ikke få fremtrædende republikanere, som McCain, til at trække deres støtte.
Faktisk har McCain indtil den seneste sag, sagt at han støttede Trumps kandidatur. Hvorfor? Hvorfor klikkede McCain hælene sammen og var en god partisoldat?
Svaret er lige så simpelt, som det udstiller de kølige beregninger som ind i mellem vægter højt i politiske sager. McCain skulle have sikret sit genvalg som sit partis kandidat til senatet fra Arizona. For at være sikker på det kunne han ikke lægge sig for meget ud med Trump. Indtil hans genvalg var McCain da heller ikke udtalt i sin kritik af Trump, men samme aften han vandt primærvalget i Arizona, kunne man høre det erfarne senator kritisere Trump i sin sejrstale.
Med den nye sag om Trumps udtalelser fra 2005 har mange republikanere fået den undskyldning de har ledt efter. Trump er flere gange kommet med kommentarer, som mange har set som fuldstændig udenfor skiven af hvad en kandidat til verdens mægtigste embede kan tillade sig. Men hver gang har han overlevet med støtte fra sine kernevælgere. Derfor har den politiske kerne i det republikanske parti følt det meget svært at lægge afstand til ham, da de ikke har ville risikere deres eget politiske skind i valgkampen.
I den nyeste sag lader der dog til at være så stort et ramaskrig mod Trump, at en del politiske skikkelser har følt at de godt kan tage afstand til ham nu, uden at det burde give bagslag ved stemmeurnerne. Derfor har en del republikanere benyttet lejligheden i de seneste dage til at slutte sig til syndfloden af kritikere af Trump. Bægeret er altså formodentlig flydt over for et stykke tid siden for mange republikanske politikere. Nu har de bare fået en anledning til at rykke på det. Hvordan det påvirker vælgertilslutningen bliver til gengæld rigtig interessant at se.
You must be logged in to post a comment Login