Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Hvordan to bregner kan bruges til at nå nye vælgere

Hillary Clintons deltagelse i kultprogrammet ‘Between Two Ferns’ er lige nu den store historie på de sociale medier. Deltagelsen er et klart forsøg på at nå ud til især millennials, fortæller kvinden, der i sin tid var en af strategerne bag præsident Obamas deltagelse i samme program, i dette interview med Kongressen.com

WASHINGTON D.C.: Du har muligvis allerede set det. Eller også har du hørt folk tale om det. Hillary Clinton har været på besøg hos Zach Galifianakis i ‘Between Two Ferns’. Nøjagtig som alle andre gæster i programmet, får fru Clinton læst og påskrevet af værten. Og nøjagtig som alle andre gæster, ser hun flere gange ud som om hun har lyst til at sende ham hen hvor pebret gror.

Men hvad laver Clinton dog et i et program med en grovkornet komiker som vært og med to bregner som eneste studieudsmykning, fristes flere sikkert til at tænke. Og med grund.

Forklaringen er denne: det handler om at nå nye vælgere. Og især nå de unge vælgere. De såkaldte millennials. De mange, der trofast ser programmet, og som tidligere har klukket af grin, da Galifianakis spurgte Brad Pitt om ikke det var svært for ham at blive solbrændt, når han levede i sin kones skygge. (Det var før skilsmissen begyndte)

Programmet er kult blandt de unge og derfor også en måde at nå ud til lige netop den vælgergruppe, som Hillary Clinton har ganske vanskeligt ved at appellere til.

Hillary Clinton er ikke den første toppolitiker, der har siddet mellem to bregner sammen med Zach Galifianakis. For godt to år siden sad hendes tidligere chef, præsident Obama, i samme stol for at tale om sundhedsreformen, hvis implementering haltede gevaldigt på det tidspunkt. Ikke nok med, at hjemmesiden ikke fungerede ret godt. Samtidig var det tydeligt, at de unge amerikanere ikke havde været omkring healthcare.gov for at registrere sig.

I Det Hvide Hus var man godt klar over, at det var et problem. Noget måtte derfor gøres. Svaret man nåede frem til var at Obama skulle deltage i ‘Between Two Ferns’. Ja, det var usædvanligt. Og nej, ingen præsident havde gjort det før. Men sandsynligheden for at budskabet ville nå ud til de unge var stor.

Erin Lindsay var en af strategerne bag Obamas deltagelse i ‘Between Two Ferns’. Som deputy director of online engagement i Det Hvide Hus, var hun en del af indercirklen i den slags beslutninger.

Kongressen.com har mødt Erin Lindsay på hendes kontor i det centrale Washington D.C., hvor hun i dag arbejder som strateg i Precision Strategies med særlig fokus på sociale medier. Temaet for samtalen: kunsten at bruge sociale medier i moderne amerikansk politik. Med eller uden bregner.

Hvordan er man som toppolitiker bedst til stede på de sociale medier?
“Den store øvelse er, hvordan man tager et budskab og får det til at fungere i forhold til det online publikum, man gerne vil ramme. Det handler ikke om at nå journalisterne. Det handler om at nå bestemte vælgergrupper. Og der er en central del af nøglen at finde ud af, hvilken platform, man bedst gør det fra. Og det sker ofte, at det er på andre platforme end de traditionelle medieplatforme. Simpelthen fordi man kan nå flere mennesker på den måde.”

Er det forklaringen på, at Hillary Clinton nu har medvirket i ‘Between Two Ferns’, lige som Obama gjorde for et par år siden?
“Det spiller helt klart en rolle. Og ja, det er i det lys, at Hillary Clinton laver’Between Two Ferns’. Som du rigtigt siger, så medvirkede præsident Obama i programmet for godt to år siden i forbindelse med sundhedsreformen. Der var problemer med hjemmesiden, hvor folk skulle registreres. Og det kneb med at få de unge engageret. Det gik ikke så godt, som det kunne. Så tænkte vi selvfølgelig over, hvordan vi kunne håndtere det. Og fandt så på, at han kunne deltage i ‘Between Two Ferns’, tale om det der og lade Zach Galifianakis give ham lidt med grovfilen. 25 millioner mennesker så den video. Og vi kunne se, at det havde en effekt. Den dag videoen kom ud, var den dag, med suverænt flest registreringer på healthcare.gov, så det virkede. Især i forhold til at nå ud til millennials. Og der var ‘Between Two Ferns’ et godt medie.”

Det var banebrydende, da Obama i sin tid lavede det program. Hvilke reaktioner fik I efterfølgende?
“Der var nogen, der brokkede sig lidt og sagde, at de ikke mente at det var præsidentielt at deltage i den slags ting. Men en af Obamas helt store styrker som kommunikator er netop, at han også kan den slags ting. Og jeg er sikker på, at der kun kommer mere af den type kommunikation fremadrettet. Obama ved, at det virker. Og gør det derfor nu og har gjort det gennem hele sin tid i Det Hvide Hus. Han tør godt gå nye veje som kommunikator. Han er samtidig meget komfortabel med den nye teknologi. Jeg har flere gange siddet sammen med ham, når vi har haft spørgsmål/svar seancer med folk. Og der var han – modsat mange andre politikere – helt afslappet og sagde tit: ‘Bare giv mig din laptop, så skriver jeg selv.’

Hvor ser du udviklingen bevæge sig hen herfra, hvad angår brugen af sociale medier i moderne amerikansk politik?
“Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt man er på sociale medier eller ej. Det er man bare. Det skal man være. Spørgsmålet er så, hvordan man er det. Og hvordan man bruger det. Det bliver ofte sådan, at politikere kommenterer på forskellige ting via sociale medier. Folk tjekker i langt højere grad både Clinton og Trumps sociale medieplatforme end deres hjemmesider, hvis de vil se, hvad den pågældende kandidat mener om noget. Og det vil vi kun se endnu mere af i fremtiden.”

Hvordan ser du de to kandidaters brug af sociale medier i denne valgkamp?
“Trump er mere effektiv i forhold til, hvor meget tid han bruger på det. Det går stærkt. Hos Clinton er det lidt mere professionelt, hvilket betyder at det nogen gange fremstår mindre autentisk.”

Og det er vel et problem for hende? Autencitet er jo et nøgleord i måden, man kommunikerer på sociale medier?
“Ja, det er helt afgørende. Og det er de godt klar over. De er dygtige til at nå de specifikke målgrupper, de gere vil nå med deres kommunikation. Der har de en langt større grad af fokus end Trump kampagnen. De er mere fokuserede på konkrete målgrupper. Og det er effektivt.”

På mandag venter den første tv-debat mellem Clinton og Trump. Hvordan vil de håndtere debatten på de sociale medier?
“Deres folk vil helt sikkert sidde klar med tweets og svar på mulige angreb. I et forsøg på at styre samtalen på de sociale medier. Spinne det til deres fordel. Det handler om at påvirke narrativet. Det er afgørende. Det gjorde vi også tilbage i 2012 valgkampen, da Obama var oppe imod Romney. Og det kommer vi også til at se igen både på mandag og ved de efterfølgende debatter.”

Du kan se Hillary Clinton i ‘Between Two Ferns’ via linket her:
Se programmet her

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen