Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

American summer time

Sommerferien står for døren og det er tid til afslapning. Kongressen.com giver dig her et par tip til amerikanske serier, film og bøger, du kan kaste dig over

Af Anders Agner Pedersen, redaktør, og Mette Laursen, redaktionschef

Kalenderbladet viser juli og dermed er sommeren for alvor over os. For langt de fleste betyder det sommerferie. Tid til afslapning med familie og venner inden hverdagen igen venter efter ferien.
Men hvilken bog skal med i strandtasken? Hvilken serie skal downloades til iPaden og hvilken af de mange film, du mangler at se, bør du sætte i afspilleren?
Kongressen.com giver dig her et par bud på serier, film og bøger til sommerferien.

Lad os starte med serierne først. Der er mange, rigtig mange. Og mange gode. Men man kan jo ikke bruge hele sommeren foran skærmen, så vi ‘nøjes’ med at anbefale fem.

Veep
Veep er uden sidestykke den bedste komedie på amerikansk tv lige nu. I den nyeste sæson 5, som netop er ovre, slog Julia Louis-Dreyfus sin status som bedste kvindelige (eller bare bedste) komiker på plads, med sin fantastiske timing, fysiske talent og intelligens. At den foregår midt i magtens centrum i Washington D.C. og på mange måder reflekterer virkeligheden, gør den bare mere relevant og noget af det bedste tv, der længe er blevet lavet. Hvis du har brug for at grine højlydt denne sommer, så skal du se Veep.

House of Cards
Hvis ikke du allerede har stiftet bekendtskab med Frank Underwood, Claire, Stamper og alle de andre politiske rødder, så er det på tide. Der er tale om et af de bedste politiske dramaer nogensinde. Skuespillet er eminent, dramaet neglebidende og kynismen udtalt. Det er alle de dele af Washington, politikerne helst ikke vil have, at der er fokus på i det daglige. Tilsat en række fiktionsgreb, naturligvis. Men er du til amerikansk politik, og har du ikke fået set House of Cards, så er det på høje tid. Den er ganske enkelt fremragende.

The Americans
Der findes mange spiondramaer og der findes mange koldkrigsdramaer. Så meget desto mere imponerende er det, at The Americans har overhalet dem alle sammen inden om og erobret førstepladsen. Modsat mange andre amerikanske serier, er de to hovedpersoner ikke amerikanere, men sovjetiske spioner i USA. Og spioner i en tid, hvor Den Kolde Krig er iskold, nemlig slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne. Det er historie, politik, spiondrama og godt skuespil i flot forening. The Americans kan varmt anbefales.

Billions
Du har sikkert set plakaterne rundt om i diverse busskure i starten af året. Og du har sikkert tænkt: ‘Damian Lewis og Paul Giamatti, det kan ikke gå helt galt.’ Det gør det bestemt heller ikke. Tværtimod er Billions et medrivende drama, der skildrer magtkampen mellem de store pengemænd og myndighederne. Det er samtidig historien om den ekstravagance og skævvridning, som mange amerikanere lige nu er vrede over. Der er derfor rigtig mange gode grunde til at se Billions.

Fargo
Serien er skabt på baggrund af den prisbelønnede film med samme titel, og kan bestemt godt stå distancen. Det er på den ene side en klassisk politi og skurkeserie, men er samtidig en glimrende skildring af et lille lokalsamfund i en sneklædt del af midtvesten. Og apropos skurke, så har få spillet en skurk bedre end Billy Bob Thornton gør i den første af seriens to sæsoner. Få syn for sagen og se Fargo. Det er virkelig tiden værd.

Nu kan du jo ikke sidde og se serier hele siden. Det har det med at tage ganske meget tid. Især hvis det er en god serie, kan det ofte være svært at slukke. Der er det lidt anderledes med film. De varer som ofte kun et par timer. Og ja, der er mange at vælge imellem. Mindst lige så mange som serierne. Men lad os nøjes med at vælge tre. Der skal jo også være tid til at se Tour De France og de sidste EM-kampe.

The Big Short
Her på Kongressen.com omtalte vi i sin tid The Big Short som Finanskrisen The Movie. Og ja, det kan lyde kedeligt. Men det er det på ingen måde. Tværtimod er det både morsomt, informativt og velspillet fra start til slut. Og så går man sjældent galt i byen, når Christian Bale, Ryan Gosling og Brad Pitt står øverst på plakaten. The Big Short er samtidig en god mulighed for at forstå udgangspunktet for den krise, som mange amerikanere fortsat mærker konsekvenserne af.

The Revenant
Filmen, der omsider sikrede Leonardo DiCaprio sin første Oscar, er måske ikke den, du skal foreslå, hvis du planlægger en hyggelig aften med kæresten, men er ikke desto mindre værd at se. Rent visuelt er filmen storslået, og både Leonardo DiCaprio og Tom Hardy spiller nogle af deres bedste roller til dato. Det er samtidig historien om en tid i det amerikanske samfund, som ofte er overset i de store historiefortællinger om USA.

The Nice Guys
Nej, hverken Ryan Gosling eller Russell Crowe kommer i spil til næste års Oscar-uddeling for bedste mandlige hovedrolle efter deres roller i The Nice Guys. Ikke desto mindre er det værd at hoppe en tur i biffen for at se de to superstjerner kegle rundt i denne karikerede 70’er politi-komedie. Nej, det er ikke stor kunst, men det er sjovt, kikset og afstressende. Med andre ord: The Nice Guys opfylder kriterierne for en god sommerfilm.

Her til slut lige et par fif til læsestoffet, du tager med i strandtasken. Ud over de mange gode e-udgivelser fra Kongressen Forlag, som er på din kindle, naturligvis. Vi har valgt tre ud. En historisk, en aktuel og en roman. Vi begynder med romanen.

Nathaniel P’s affærer af Adelle Waldman
Jonathan Franzen har kaldt Adelle Waldman “one to watch” og hun er blevet kaldt vores tids Jane Austin. “Nathaniel P’s affærer” foregår i New Yorks og Brooklyns litterære miljø, hvor forfattere, filosoffer og samfundsdebattører er omdrejningspunkter og samtaleemne nummer et. Man følger Nathaniels kærlighedsliv og får et overraskende dybt indblik i hans datingliv, efter at han netop har fået sikret sig en lukrativ bogkontrakt og er det næste hotshot på den litterære himmel. Det er underholdende, sjovt og øjenåbnende læsning. Perfekt til stranden eller som adspredelse, når regnen siler ned uden for.

Evicted af Matthew Desmond
En af de vigtigste bøger, der er udkommet i USA i mange år. Matthew Desmond har gennem længere tid fulgt en gruppe mennesker, der lever ‘paycheck to paycheck’, som det hedder i USA. Mennesker, hvis tilværelse står og falder med deres arbejde, og hvor risikoen for at blive sat på gaden, dagligt lurer. Det er en både tankevækkende, velskrevet og rystende bog, der viser en del af det amerikanske samfund, vi normalt ikke ser. Det er ikke let, hyggelig læsning, men det er yderst relevant og yderst anbefalelsesværdigt.

Lyndon Johnson and The American Dream af Doris Kearns Goodwin
USA’s dygtigste forfatter, hvad angår bøger om amerikanske præsidenter, hedder Doris Kearns Goodwin. Hun har gennem sit lange forfatterskab skildret både Lincoln, Roosevelt og Kennedy. Men det hele begyndte i sin tid med bogen om Lyndon B. Johnson. Goodwin arbejdede i sin tid for Johnson og talte med ham adskillige gange, i de få år der gik fra han var trådt tilbage og til han døde i Texas. Værket her går helt tæt på Johnson, der ærligt berettter om sit liv og embede. Alt sammen fortalt af en fremragende forfatter. Det fås ikke meget bedre.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen