Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Cannons Q and A

”Valget er Hillarys at tabe, men…”

Taber Hillary præsidentvalget til Trump, vil det ikke kun være fordi Trump har overpræsteret, men i lige så høj grad være fordi Hillary har underpræsteret. Lige nu viser meningsmålingerne dødt løb, og efterårets valg bliver en tæt affære, lyder vurderingen fra RealClearPolitics’ Carl Cannon.

Af Anders Agner Pedersen og Anna Hornshøj

Hun har opbakning fra flertallet af kvinder, latinoer, sorte og i det hele taget taler demografien til hendes fordel. De fleste kan enes om, at hun er kompetent, har indenrigs og udenrigs erfaring og vil kunne bestride et præsidentembede. Og hendes modstander er en mand, der er både kontroversiel, polariserende og i krig med sin egen partiledelse.

Det burde ikke kunne gå galt.

Ikke desto mindre viser de nyeste tal fra RealClearPolitics’ at Donald Trump fører med 0,2 procent over Hillary Clinton. Hvordan kan det lade sig gøre? Er amerikanerne så trætte af deres politikere, at de ifølge denne måling foretrækker en mand uden én dags politisk erfaring eller hvad er målingen et udtryk for?

Ifølge RealClearPolitics’ Washington-redaktør, Carl Cannon, er der flere grunde til fru Clintons manglende opbakning i meningsmålingerne: upopularitet, antiestablishmentbølge og en kampagne der generelt har været dårligere kørende end forventet.

Er kløften mellem Hillary og Bernie blevet så dyb, at den ikke kan lukkes?
”Der er to ting i det. Den første er, at vi altid ser en tilspidsning både blandt de tilbageværende kandidater og mellem kandidaten og dennes bagland. Vi så samme udvikling mellem Obama og Hillary tilbage i 2008. De to kandidaters respektive støtter hadede hinanden og nægtede at stemme på den anden kandidat, og den gang var der tilmed et langt tættere løb mellem de to kandidater. Forskellen denne gang er dog, at Sanders tilhængere er anderledes. De er utilfredse med den etablerede del af partiet, på samme måde som vi ser det med Trumps støtter. Og spørgsmålet er, hvorvidt truslen fra Sanders tilhængere om ikke at vende sig mod partiet og stemme på Hillary holder vand. Det er en mulighed.”

Hvor stort et problem er det for Hillary?
”Den første ting hun skal have styr på er, hvordan hun får rakt armen ud til Sanders støtter, så de vel og mærket tager imod den. Hun har allerede gjort mere eller mindre hvad hun kunne. Hun har imødekommet en del af hans politiske mærkesager, og det eneste hun næsten kan vente på nu er, at vælgerne kommer til hende. Der er en del pres på hende i forhold til dette, og en måde for hende at løse problemstillingen, kunne blive den vicepræsidentkandidat hun vælger.”

Kunne Elizabeth Warren være en mulighed?
”Det er næsten et metafysisk spørgsmål. Hvad er mest taktisk at kigge efter i en ”running mate”? Historisk set har præsident og vicepræsident tilsammen udgjort en balance, der dels har samlet forskellige vælgergrupper og dels forenet forskellige politiske ståsteder. Eksempelvis to fra geografisk hvidt forskellige stater eller en fra en nordstat og en fra en sydstat. Spørgsmålet er hvad hun kigger efter i en vicepræsident, og i høj grad også hvilke vælgere hun har fokus på. Jeg har stadig svært ved at se Warren for mig som løsning.”

Hillary står på skud for både Sanders og Trump, er det det du ser, der kommer til udtryk i målingerne?
”Der er to centrale faktorer lige nu. For det første er vi i en epoke med tætte valg, hvilket vi faktisk har været siden 1948. For det andet står vi med to historisk upopulære kandidater, hvilket spiller ind i målingerne.”

Demografien taler for Hillarys sejr. Kan hun alligevel ende med at tabe?
”Hvis du kigger på demografien, står det klart i hendes favør. De sorte stemmer generelt demokratisk. Latinoerne stemmer generelt demokratisk. Rigtig mange kvinder stemmer generelt demokratisk. Hun har de demografiske fordele, de geografiske fordele og ikke mindst kan hun drage fordel af Trumps mange vanvittige udtalelser om fx race, køn og religion. Valget er Hillarys at tabe, men… meget kan ske endnu.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen