Den danske journalist og eventyrer Tore Grønne har de seneste år cyklet Amerika tyndt for at lære amerikanerne bedre at kende. De mange kilometer i sadlen er nu blevet til bogen ´På Drømmenes Afveje I USA´. Og den er bestemt værd at læse
Flere har gennem årene ønsket at skildre amerikanerne og det amerikanske samfund. Jakob Holdts ´Amerikanske Billeder´ er den dag i dag en klassiker om fotografens vej rundt i det mægtige land som vagabond. Nøjagtig som Martin Krasniks ´Min Amerikanske Drøm´ fremragende skildrede Amerika set gennem litteraturens prisme.
Her på Kongressen.com har vi sågar selv gjort forsøget med at skildre amerikanerne i antologien ´Glimt Af Amerika´, der udkom i marts 2015.
Derfor er Tore Grønne ikke den første danske journalist og forfatter, der har kastet sig over et litterært projekt med målsætningen om at fortælle om Amerika og dets indbyggere. Og han bliver formentlig heller den sidste.
Derfor er det også beundringsværdigt, at Tore Grønne har fundet sin egen indgangsvinkel til fortællingen, nemlig set fra cykelsadlen. Tore Grønne har gennem de seneste år trampet jernhesten rundt i både kendte og ukendte dele af Amerika. På jagt efter eventyret og med et ønske om at lære amerikanerne at kende. Lad det være sagt allerede nu: Det lykkes. Og det lykkes på en måde, som er anderledes end tidligere USA-bøger.
For gennem scenerne, hvor Tore Grønne er på sin cykel i det ene kolossale landskab efter det andet, gives et andet fokus på Amerika end vi tidligere haft i dansk litteratur. Fokus på den storslåede natur, på de mægtige skove, søer og bjerglandskaber, der også er en del af Amerika.
Det fungerer godt af flere grunde. Dels fordi Tore Grønne er en dygtig scenesætter, dels fordi bogen samtidig er flot illustreret med billeder fra de mange steder. Og endelig fordi Tore Grønne ikke bare fortæller historierne om de storslåede steder, han cykler igennem, men ofte stiger af cyklen og tager sig tid til at lære de lokale at kende.
Det bliver til flere spændende kapitler, der tager fat i emner som religion, fattigdom, våben og arbejdsløshed. Konsekvent fortalt med cyklen som motor, men i en balanceret form. Samtidig fungerer det godt, når Tore Grønne bruger sit danske udgangspunkt som base for sine refleksioner over nogle af de ting, han ser og oplever. Blandt andet hvad angår mødet med det amerikanske sundhedsforsikringsvæsen.
´På Drømmenes Afveje I USA´ er hurtigt læst. Bogens første kapitel er ganske enkelt forrygende og derfra kører cykelfortællingen ellers i et passende tempo, hvor man som læser både kan følge med og har tid til at nyde udsigten.
Samtidig skinner forfatterens egen passion ud mellem linjerne. Det kan man synes om, hvad man vil. Personligt synes jeg, det fungerer godt. Det tilfører et ekstra lag til læseoplevelsen, at man som læser kan mærke, at manden, der har skrevet bogen tydeligvis har haft en god oplevelse med at skrive bogen. Det er medvirkende til, at man som læser er i godt og positivt selskab undervejs, mens historien fortælles. Hvilket i min bog så afgjort er en styrke.
Med andre ord, så er der grund til at lette på cykelhjelmen for Tore Grønne. ´På Drømmenes Afveje I USA´ kan bestemt anbefales. Ikke hvis man er på udkig efter hardcore politisk analyse eller en hårdtpumpet substansskrivelse, men snarere hvis man har lyst til at læse en stribe veloplagte fortællinger om den amerikanske naturs storhed og de mennesker, der bo i og omkring den. Alt sammen set fra sadlen af en mountainbike med saddeltasker.
You must be logged in to post a comment Login