Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Politikerlede og økonomisk bekymring venter kandidaterne i Illinois

Tirsdag den 15. marts er der primærvalg i flere store delstater – og en af dem er Illinois. Det er en stat, som længe har kæmpet med dårlig økonomi, og hvor mange vælgere har mistet tilliden til politikerne.

CHICAGO: Ofte ligger Illinois’ primærvalg så langt henne i kalenderen, at valgene er allerede afgjort, før turen kommer til denne midtvestlige delstat. Men i år er spændingen intakt – især på den republikanske side. Derfor kan delstatens vælgere nå at få stor indflydelse på valgkampens udvikling.

Illinois har længe stået på randen af konkurs, og det står også slemt til i statens største by, Chicago, som mange har kaldt for den næste Detroit. Både Illinois’ og Chicagos kreditvurderinger er helt i bund – Illinois har den laveste af alle stater i USA. Det er særligt udgifterne til de offentligt ansattes generøse pensionsordninger, der har sat sit spor på økonomien.

I det hele taget bruger Illinois flere penge, end der kommer ind, og derfor skal der findes penge for at holde staten oven vande. Gælden er tårnhøj, men de politiske løsninger venter ikke lige om hjørnet, for Illinois har stadig ikke vedtaget et budget for 2016. Det skulle ellers have været godkendt sidste sommer, men den republikanske guvernør Bruce Rauner kan ikke nå til enighed med demokraterne, som har flertallet i den lovgivende forsamling. Det gør ikke konflikten lettere at løse, at Rauner bragt sin kamp mod fagforeningerne ind i forhandlinger om økonomien. Demokraterne har foreslået at hæve skatterne, men det vil Rauner ikke være med til, hvis ikke demokraterne siger ja til at indskrænke fagforeningernes rettigheder. Der er kort sagt politisk dødvande i hovedstaden Springfield.

Det er selv sagt ikke noget, der huer vælgerne i Illinois, at politikerne ikke er i stand til at samarbejde om at få styr på økonomien. Det ser heller ikke for godt ud med finanserne i storbyen Chicago, selv om borgmester Rahm Emanuel har forsøgt at vende byens skrantende økonomi. I det hele taget står problemerne i kø for demokraten Rahm Emanuel, som også kæmper mod byens høje kriminalitet og mange skyderier. Men borgernes utilfredshed med Emanuel eksploderede for alvor i november sidste år, hvor videooptagelser viste, hvordan en hvid betjent dræbte en sort teenager med 16 skud. Episoden fandt sted i oktober året før, så der gik altså 13 måneder, før politiets video blev offentliggjort, og betjenten blev sigtet for overlagt drab. Derfor er politiet, statsanklageren, borgmester og resten af bystyret blevet beskyldt for at ville skjule sagen for offentligheden. Efterfølgende kom en række lignende videoer op til overfladen, der viste andre politidrab på sorte mænd. Det fik mange borgere på gaden for at protestere mod borgmester Emanuel og få ham til at forlade posten. Der er ikke længere daglige eller ugentlige demonstrationer, men der er ingen tvivl om, at utilfredsheden stadig eksisterer – især blandt de lavtlønnede og byens minoritetsgrupper. Der hersker stadig mistillid til myndighederne, og det hjælper ikke på politikerleden, at Chicago og Illinois har været berømt og berygtet for løgnagtige og korrupte politikere i årtier. Fire ud af de seneste ni guvernører er blevet dømt i sager om bedrageri, bestikkelse eller pengeafpresning. Desuden har en række andre lokale politikere og kongresmedlemmer været indblandet i lignende sager. Derfor er det ikke så underligt, at Illinois er den delstat i USA, hvor borgerne stoler mindst på deres politikere. Ifølge en Gallup-undersøgelse fra i år stoler tre ud af fire ikke på politikerne.

Mistilliden og politikerleden i Illinois er åbenlyst en fordel for Donald Trump, som generelt appellerer til vælgere, der føler, de er blevet ført bag lyset af politikerne. Den seneste meningsmåling for Chicago Tribune udpeger også Donald Trump til vinder af Illinois’ republikanske primærvalg. Ifølge målingen fører Trump i alle områder af staten og både blandt mandlige og kvindelige vælgere. Samtidig svarede de adspurgte, der vil stemme på Trump, at den vigtigste kvalitet for en præsidentkandidat er at være en politisk outsider. Men ikke alle er vilde med Donald Trump, som også i Illinois er en mand, der deler vandene. Den seneste måling viser godt nok, at Trump fører, men samtidig svarer 42 procent af de republikanske vælgere, at de ikke kan lide ham. Målingen vidner også om en splittet vælgerskare. Trump fører med 32 procent efterfulgt af Ted Cruz med 22 procent, Marco Rubio med 21 procent og Ohio-guvernøren John Kasich med 18 procent af vælgernes opbakning. Desuden er der flere indflydelsesrige kræfter, der forsøger at trække vælgerne væk fra den kontroversielle forretningsmand. Flere lokale republikanske politikere, som stiller op til Kongressen, har offentligt taget kraftigt afstand fra Trump. Derudover har avisen Chicago Tribune netop anbefalet læserne at stemme på Marco Rubio. Han er den eneste kandidat med en realistisk plan ifølge avisens leder, der i øvrigt sørger for at lægge afstand til Trump – uden at lægge afstand til hans vrede tilhængere.

På demokraternes side burde Hillary Clinton have en hjembanefordel, eftersom hun er født i Chicago og opvokset i forstaden Park Ridge. Tilbage i 2008 løb Barack Obama med sejren i Illinois, hvor han på det tidspunkt var senator. Men denne gang håber Hillary Clinton på, at vælgerne vil huske, det også er hendes hjemstat. Hun har i hvert fald husket at minde folk om hendes opvækst, hver gang hun har været på besøg. Ifølge den seneste meningsmåling ser det da også ud til, at Clinton vil vinde stort over Sanders med hele 67 procent af vælgeropbakningen.

Men det betyder ikke, at demokraternes storfavorit kan læne sig afslappet tilbage. For i tirsdags vandt Bernie Sanders en overraskende sejr over Hillary i delstaten Michigan. Alle meningsmålinger havde ellers tydet på det modsatte. Men tirsdagens resultat viste, at Sanders klarede det bedre hos de sorte vælgere her, end det var tilfældet i sydstaterne. Han har generelt haft godt fat i de unge og hvide vælgere. I Michigan var de unge med Bernie uanset etnicitet. Når Bernie Sanders kunne trodse meningsmålingerne i Michigan, så er det nærliggende at overveje, om det samme kan ske i Illinois, som også ligger i Midtvesten.

Hvorvidt meningsmålingerne for Illinois holder stik, får vi at se på tirsdag, når den såkaldte ”Mini-Super Tuesday” løber af stablen. Det bliver også interessant at se, hvordan statens dårlige økonomi og den omfattende politikerlede påvirker vælgernes valg. Under alle omstændigheder peger både meningsmålinger og vælgernes mistillid i retning af Donald Trump.

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen