Samtidig med at Islamisk Stat (IS) efter alle solemærker at dømme er trængt på slagmarken og på grund af alle de andre dårlige nyheder fra Mellemøsten som sammenbrudte forhandlinger i Geneve skubbes væk fra overskrifterne i de globale medier træner IS terrorister og truer Europa med flere aktioner som den vi så i Paris november 2015.
Af Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier
Med stadig større selvtillid lyder det fra regeringen i Bagdad at den irakiske hær inden for det næste halve år vil generobre Iraks næststørste by Mosul. Meldingen kommer efter at hovedbyen, Ramadi, i den sunnimuslimsk dominerede Anbarprovins, som sammen med Raqqa området i Syrien er IS kerneland, blev generobret af den irakiske hær hen over årsskiftet.
Fra regeringen i Irak forlyder det således at dens hær er reorganiseret og begynder at vinde det tilbage som IS erobrede i sin offensiv i juni 2014. Fortællingen hilses velkommen af USA der udadtil vender det blinde øje til at det nok snarere er shiamuslimske folkemiltser med iransk backing som har succes i konfrontationerne med IS.
Uanset hvordan det forholder sig kan det konstateres at IS i Irak er trængt, selvom oprørshæren fremturer med at kæmpe om Tikrit og dagligt står bag terrorisme i Bagdad. Men i det store billede er det ikke lykkedes IS at ekspandere og visse steder har IS måtte trække sig tilbage. Billedet synes det samme i Syrien, hvor man kan læse om stadig flere der flygter fra IS eller deserterer fra IS militser.
Propagandaen har også lidt et knæk: Overskrifterne i det store globale medier har handlet om sammenbrudte Geneveforhandlinger, om massiv, hensynsløs, russisk bombning i Aleppo, om succesrig syrisk militær offensiv og trængte syriske oppositionsmilitser der flygter, om saudiarabiske og tyrkiske trusler om landoffensiv og om tyrkiske luftoperationer mod kurdiske stillinger i det nordlige Syrien.
I den mediedækning skulle man ikke tro det hele handler om IS – og det gør det jo heller ikke! Det handler om at Rusland vil fylde pladsen i Mellemøsten efter USA og samtidig flytte Ukraine ned på den internationale dagsorden. Om at Iran vil sikre sin indflydelse i det arabiske Mellemøsten på frontlinjen til Israel og har succes med det. At Tyrkiet ikke vil acceptere at de syriske kurdere får magt og international anerkendelse og at Saudi-Arabien i stigende grad er ubehagelig til mode ved Irans støt stigende politiske indflydelse og økonomiske vækst. I hele dette regionale og internationale morads med konflikter på kryds og tværs trænges dét der egentlig var hovedsagen i den mediemæssige baggrund: Islamisk Stat.
Problemet er at uanset hvordan de regionale og internationale aktører blander kortene og finder en magtbalance, vil de forhold som i første omgang skabte grobunden for IS forblive: Marginaliseringen og undertrykkelsen af sunnimuslimerne i Irak og Syrien orkestreret af de voldsomt sekteriske regimer i Damaskus og Bagdad, som begge nyder massiv international opbakning, er intakte: Regimet i Bagdad får støtte fra alle sider inklusive den amerikansk ledede koalition mod IS på trods af at Bagdad regimet entydigt bakker op om den russisk ledede alliance med Iran, Hizbollah og Damaskus vendt mod den vestlige alliance der massivt støtter den irakiske regering, men samtidig kæmper mod Bashar al-Assad regimet og derfor støtter såkaldte moderate syriske oprørere som Rusland, Iran og Irak opfatter og bekæmper som terrorister. Indviklet og modsigelsesfuldt!
Med andre ord vil de forhold der nærer terror- og oprørsbevægelser være intakte selvom IS i morgen skulle være nedkæmpet og borte: Såvel de internationale forviklinger som den regionale sekterisme vil florere uhæmmet i en post IS virkelighed!
Modsvaret fra IS både på det internationale rod der fortrænger IS fra overskrifterne og på organisationens trængte position på slagmarken, er at kopiere al-Qaidas strategi fra tiden før 9/11 terrorisme og organisere global terrorisme. De rekrutterer sympatisører i Europa, i forstæderne til Paris og Bruxelles, giver dem træning og sender dem tilbage til at lave terrorisme i Europa. Som vi så det i Paris i november sidste år. Og som det fremgår af en IS video fra 24. Januar i år. Truslen om flere af den slags terrorhandlinger vokser støt i takt med at de internationale aktører med Rusland og USA i spidsen og de regionale med Irak, Iran, Tyrkiet, Syrien og Saudi-Arabien som uforsonlige rivaler har mere travlt med positionering og intern magtkamp end løsninger på Mellemøstens problemer. Selvom IS er svækket og måske på retræte vil 2016 således formentlig både byde på mere konflikt, øget terrortrussel i Europa og mere migration, herunder flere flygtninge til Europa.
You must be logged in to post a comment Login