Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Våbenlobby skyder Obamas ønske om lovændringer ned

Så skete det igen. Uskyldige mennesker dræbt af skud. I fredags var det på en abortklinik i Colorado. I går på et plejecenter i Californien. Men de mange tragedier til trods, er der ikke meget, der taler for at det omsider lykkes præsident Obama at få strammet våbenloven.

Den største skudmassakre i USA de seneste tre år fandt i går aftes dansk tid sted i San Bernardino, Californien. Foreløbig meldes der om 14 dræbte og endnu flere sårede. Episoden, der fandt sted på et plejecenter, kommer blot få dage efter skudepisoden på en abortklinik i Colorado, hvor en betjent og to civile mistede livet, og er den seneste i en lang række af skudepisoder i USA den seneste tid.
Er det virkelig sådan, hverdagen er ved at blive i USA? Er realiteten at de amerikanske tv-stationer med jævne mellemrum går i breaking, fordi der igen, igen, igen har fundet en skudepisode sted? Noget kunne tyde på det. I hvert fald er der ikke noget, der tyder på, at der kommer til at ske ændringer af våbenloven. Selv om præsident Obama meget gerne så det.

På mange måder fulgte tragedien i San Bernardino den efterhånden faste proces, der finder sted, hver gang skudepisoder finder sted i USA. Hver eneste gang udtrykker alle medfølelse med de pårørende og foragt for handlingen. Umiddelbart herefter opfordrer Demokraterne med præsident Obama i spidsen til, at der nu omsider bliver gennemført stramninger af våbenlovgivningen, for at komme volden til livs. Og hver eneste gang sker der ikke en pind.

Årsagerne til dette er flere. Den vigtigste hedder National Rifle Association. Den magtfulde våbenlobby er en af de mest magtfulde organisationer i USA og bestemt ikke en organisation, man har lyst til at få som fjende. Især ikke, hvis man er republikansk politiker. Og da slet ikke, hvis man er republikansk politiker midt i en valgkamp, hvilket der fortsat er ganske mange, der er her i begyndelsen af december 2015.

Våbenlobbyen vil ganske enkelt ikke tillade, at præsident Obamas ønske om stramninger af våbenloven bliver vedtaget. Og så længe det er virkeligheden, bliver det ikke til noget. Hvor gerne Obama end ville det.

I det hele taget er retten til at bære våben et emne, der kan sætte sindene i kog i USA. Spørger man folk i eksempelvis Texas, om de synes det kunne være en ide at støtte præsidentens forslag om skærpet våbenkontrol ser de på dig, som var du faldet ned fra månen. En holdning, der langt fra kun trives i Texas. I den amerikanske forfatning står der sort på hvidt, at man som amerikaner har ret til at bære våben. En ret, der for mange amerikanere er et af de helt centrale elementer i deres amerikanske selvforståelse. Og som ingen, heller ikke præsidenten, skal bryde sig om at ændre på.

Derfor er det mest sandsynlige, at det heller ikke bliver denne gang at præsident Obamas ønske om ændringer af våbenloven bliver til virkelighed. Selv om episoden i San Bernardino i går var den største siden tragedien i Newtown for små tre år siden, hvor mere end 20 personer, heraf de fleste børn, mistede livet, så bliver det heller ikke denne gang at loven ændres. For så længe våbenlobbyen siger nej, så sker der ikke noget. Og lige nu siger de nej. Nøjagtig som de gjorde i fredags efter Colorado. Og som de gjorde efter Newtown for tre år siden. Og intet tyder på, at de tager et nyt standpunkt foreløbig. Tværtimod.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen